Klootschieten
U bevindt zich hier: Home | Ludiek | Klootschieten

Klootschieten

Alleen de naam doet menig deelnemer al glimlachen; dat het woord kloot voor bal, kogel, en dergelijke staat is wel duidelijk.

De verklaring van het woord 'klootschieten': de grote ijzeren en stenen kogels die vroeger door de kanonnen van schepen en vestigingen werden verschoten heetten 'donderkloten'. Het woord schieten staat voor werpen, vooruit drijven enz.

Is klootschieten nu een sport of een spel? De meningen hierover lopen uiteen, maar een grote groep mensen beleeft nog steeds veel plezier aan het eeuwenoude spel klootschieten. Het is zeker geen folkloristisch schouwspel, maar sportief en vooral zeer recreatief.

Het komt bij het klootschieten aan op behendigheid, spierkracht en wie in die combinatie het verste kan gooien. Het klootschieten kan het gehele jaar door worden beoefend. Klootschieten is snel te leren, wie kan gooien kan ook klootschieten.

Twee teams proberen, strijdend tegen elkaar, in zo weinig mogelijk worpen een parcours af te leggen. U heeft uiteraard hulp van een klotenkrabber...

 

Powered by Etomite CMS.